Verhalenpagina

Kruitvat, 1980

Wil je een bepaald verhaal lezen, klik dan op de link links op de pagina staat. Om de keuze te vergemakkelijken, heb ik een korte beschrijving van het verhaal op de pagina gezet. Als je het leuk lijkt, klik je gewoon op de link en komt je vanzelf op de pagina terecht met het hele verhaal. Simpel niet?

Uiteraard ben ik benieuw naar je reacties op de stukken die ik heb geschreven.

Kruitvat: 

Het verhaal gaat over een groep jongeren aan het eind van de jaren zeventig in de vorige eeuw. Ze zijn allemaal vaste bezoekers van sociëteit Het Kruitvat en brengen veel tijd met elkaar door in de rokerige en naar bier stinkende ruimte. Ze treffen elkaar niet alleen in de sociëteit, maar ook daarbuiten. Hun gesprekken gaan over alle onderwerpen die tieners bezighouden. Een verhaal met verzonnen persoonlijkheden, geplaatst in een historische omgeving.

 

Hemelbestormers:

Min of meer het vervolg op ‘Kruitvat’. Het laat zien wat er is geworden van een aantal van de hoofdpersonen. Al dan niet gelukkig: uiteindelijk is er van al hun toekomstplannen niet al te veel terecht gekomen en zijn het allemaal keurige burgermannetjes geworden die in een rijtjeshuis wonen.

 

Oud zeer:

De hoofdpersoon, Krotekoker, komt bij een benzinepomp onverwachts de beste vriendin tegen van een meisje waarop hij ooit smoorverliefd was. Ze besluiten wat te drinken en bij te kletsen. Tijdens het gesprek, dat aanvankelijk in een verwijtende sfeer verloopt, blijkt waarom de relatie tussen Krotekoker en Jetske geen stand heeft gehouden.

 

Weddesteijn:

De hoofdpersoon moet een gewonnen prijs ophalen in het pand dat hij voor het laatst betrad, toen het nog ziekenhuis en mortuarium was en zijn vader daar lag opgebaard. Op de pagina staat ook het fragment van het KRO-radioprogramma Goudmijn van 19 januari 2005, waarin presentator Stefan Stasse ‘Weddesteijn’ voorleest. 

 

‘n Goed gesprek:

De hoofdpersoon overlijdt op de traverse van station Utrecht CS en heeft in de hemel een goed gesprek met God.

 

‘Ach ja’:

God denkt erover om de schepping over te doen om zo de fouten van de eerste schepping te verbeteren. Alleen als er tijdens een onverwachts bezoek aan de aarde echter nog voldoende te lachen valt, wil God er vanaf zien.

 

Intacta invidia sunt: (Ik heb het verkloot, Krotekoker):

Krotekoker heeft na vele jaren weer een afspraak met Gerrit, een oude vriend van hem. Ze ontmoeten elkaar in een wegrestaurant. Het wordt een ontluisterend gesprek, want Gerrit blijkt een heel ander leven te hebben gehad dan Krotekoker.

 

Janneke:

Een korte herinnering aan een meisje dat ik ooit in de societeit ontmoette. Ik mocht het verhaal op 11 november 2007 voorlezen in het Mediacafe van het AKN-gebouw in Hilversum bij de start van de Verhalenwedstrijd van de Top 2000, editie 2007.

Geluidsfragment Janneke: Voorgelezen tijdens de start van de verhalenwedstrijd 2007 bij het programma Goudmijn op Radio 2.

 

Pappa, ik ben zo moe:

De hoofdpersoon is moe en zou het liefst een tijdje in de armen van zijn vader liggen zoals vroeger. Maar dat kan niet tijdens de wandeling die hij met zijn vader maakt. Daarom praten ze over vroeger. Bovendien is zijn vader ook moe.